Ето това е, което родителите трябва да знаят ….

КАКВИ ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ ИМА ОКОЛО НАС
Хранителните нарушения, противно на общоприетото схващане, не са основно за храна, ядене, или за управление на теглото. Предполага се, че анорексиците не ядат, а булимиците преяждат и имат прочистващи поведения, като повръщане, но въпросите са много по-интегративни и сложни. Анорексия Нервоза и Булимия Нервоза, са различни прояви на същия синдром заболяване, и се характеризират от активно занимание с теглото и формата на тялото, патологичен страх от трупане на мазнини, непостоянен или недостатъчен прием на храна, както и невъзможността да се регулира самото хранене.
В допълнение, хранителните навици на детето значително увреждат емоционалното му здраве и капацитет да се справя с живота. Неадекватното хранително поведение показва емоционален дисбаланс, забавено развитие, или не достигане на нормите на развитие, както и когнитивни нарушения, които биха могли да доведат до провал във афективното развитие на детето в зряла възраст.
Водени от емоции, нужди и ценности, детето, което се чувства безсилно, неадекватно или изпълнено със страх, се обръща към симптоми, които създават илюзия за контрол, създаване на псевдо-чувство на сигурност и предсказуемост в един нестабилен свят. В крайна сметка, самото хранително разстройство поема контрола и превръща своя домакин в жертва. Засегнатото от хранително разстройство дете не знае как да се “храни” или да се грижат за себе си, по повече начини от един. С възстановяването му идва разширяване на емоционалния капацитет да се справя с всички аспекти на живота, отвъд храната и храненето.
Следните отделни аспекти на хранителна дисфункция трябва да бъдат валидни за поведението на детето ви за да се квалифицира като клинично хранително разстройство:
• Физическият аспект, може да включва загуба на тегло, аменорея (спиране на месечен менструален цикъл), прилошаване, непоносимост към студ и др.
• Поведенческият аспект може да включва диета, потайно хранене, хранене гуляй, неурегулирано ядене или с ритуали, натрапчиво упражняване(или спортуване), приемане на слабителни, диетични хапчета или злоупотреба с диуретици, клизми или само предизвикано повръщане.
• Емоционалният аспект може да включва депресия, тревожност, ниска самооценка, страх от наддаване на тегло, изкривяване на представата за собственото тяло и др.
• Социалният аспект може да включва оттегляне от приятели и социална изолация.

Проактивно участие на родителите във възстановяването на детето обикновено е средство за улесняване на изцелението.

ПРИЗНАВАЙКИ РАННИТЕ ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ПРИЗНАЦИ НА БОЛЕСТТА
По времето, когато родителите виждат видими признаци на хранителни разстройства, като например бърза загуба на тегло, натрапчиво /компулсивно правене на упражнения, пропускане на хранения, изчезване в банята по време на или след хранене и т.н., тогава е вероятно, болестта вече да е взела превес над детето ви.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВИДИМИ ПОКАЗАТЕЛИ НА РАНЕН СТАДИЙ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО МОГАТ ДА ВКЛЮЧВАТ:
-Спазване на Диета
-Постигането на пубертета в ранна възраст и показване на загриженост за наддаване на тегло
-Придирчиви или прекъсвани по-рано от нормалното хранения
-Интерес в четене на етикетите на храните и в броенето на грамажа на мазнини и калории
-Желание да стане вегетарианец
-Избягване на сладкиши
-Пиенето на много вода или диетични напитки, за да заемат мястото на храната
-Нежелание да се храни в присъствието на семейството и други хора
-Участие в дейности, като кънки на лед, гимнастика, бягане или танци
-Прекарване много време пред огледалото
-Време, прекарано в банята след хранене.
-Компулсивно упражняване или спортуване
-Скриване на храна
-Епизоди на гуляй хранене или ограничаване на храна
-Импулсивни поведения, като кражби от магазини (джебчийство)

Признаването на ранните предупредителни признаци на болестта позволява на родителите да хванат болестта в зародиша и, преди да се е развила напълно или да се улесни навременното и ефективно възстановяване. Родителите трябва да разберат, че хранителните разстройства не са за храна, но те са личностната злоупотреба с храна като начин за решаване на емоционални проблеми. Те могат да наблюдават по-малко видимите признаци на болестта (на хранителното разстройство) в емоции, поведение и нагласи, които не е задължително да се отнасят до храната и храненето, като тези изброени по-долу.
РАННИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ЗАБОЛЯВАНЕ ЩЕ СЕ ГРУПИРАТ, ПРИЕМАЙКИ ФОРМАТА НА:
– Проблеми със самоконтрол или самочувствие
– Поведенческа прекомерност или липса на гъвкавост
– Черно и бяло мислене
– Трудности при справяне със стреса
– Умора и загуба на мотивация
– Депресия и социално оттегляне
– Опасения за тялото
– Трудности при разпознаването и изразяване на чувства
– Трудности за смело и ефективно решаване на проблеми

Не забравяйте, че не всяка хранителна приумица е разстройство. Патология е налице, когато детето престава да има избор в това поведение, когато веднъж доброкачествените поведения започват да се намесват в живота на детето и да имат контрол над него с негативни последици у дома, в училище и с приятелите му.

Форми на обучение

Контакти

bgelea@gmail.com
+359 877 646 506
Viber: +359 877 646 506,
WhatsApp: +359 877 646 506
Skype: ctowisdom