Днес все по-разпространено става схващането, човешкият организъм да се разглежда и съответно лекува като едно цяло. Все по-често специалистите търсят първопричината за едно или друго състояние отвъд стандартните симптоми. Дори целулитът и наднорменото тегло все по-рядко се възприема като частен проблем, а се свързва с неправилния баланс на веществата в организма и с нездравословния начина на живот.

Според специалистите, стресът всъщност е причина за около 90% от заболяванията, смята съвременната медицина. Основната причина за това е, че при състояние на стрес отслабва имунитета и се нарушава работата на всички системи в организма.
При стрес се разрушават много от витамините, необходими за правилното функциониране на клетките, нарушава се обмяната на веществата и често се стига до появата на наднормено тегло. Всичко това оказва негативно въздействие върху психиката на човека и неговото цялостно физическо състояние. Появяват се тревожност, депресия, неврози, емоционална неустойчивост, спад или подем в настроението, превъзбуда, агресивност, гняв, нарушения в паметта, безсъние, хронична умора и т. н.
Причините за възникването на стреса са многобройни и разнообразни. Резултати от многобройни проучвания сочат, че най-често на стресови преживявания са подложени жителите на големите градове. Стресът може да се предизвика от всички сериозни събития в живота: учение, работа, проблеми с партньора, липсата на такъв или раздялата с него.
Жените по-често от мъжете се сравняват с другите жени и често се разстройват, смятайки се за недостатъчно привлекателни. Това също води до стрес – постоянен, хроничен.
Основната причина за стрес при мъжа пък е работата. Там най-голяма част от мъжкия пол търси своето поле за изява и самоутвърждаване.
Въпреки разнообразните причини за стреса, реакцията на организма е практически еднаква. Надбъбречните жлези започват активно да изработват адреналин и други хормони на стреса. Това води до засилено сърцебиене, повишаване на налягането, забързано дишане, промени във водно-солния баланс, повишаване на съдържанието на захар в кръвта и др.
Стресът като разстройство на храносмилателните органи се проявява и на кожата. В нея хормоните на стреса потискат растежа и деленето на фибробластите, което води до изтъняване на кожата, лесното й повреждане и трудното й заздравяване.
Появяват се чести или постоянни болки в главата, панически реакции, безплодие, нарушения в сексуалността, бързо стареене на кожата и влошаване на нейното състояние, болки с стомаха, натрупване на излишни килограми, целулит.
Често при стрес човек започва да яде много и това води до натрупване на мазнини, главно по бедрата и седалището. Продължителният стрес може да доведе дори до анорексия или булимия.
На стреса организмът реагира с отделянето на по-големи количества адреналин и кортизол. Кръвоносната система и нервните рецептори засилват дейността си.
Съществува опасност стресът да се превърне в хроничен и затова трябва да се вземат своевременни мерки още при първите прояви. Симптомите на стрес са много, но най-характерните са главоболие, високо кръвно налягане, сърцебиене, нередовен стомах, бързо намаляване и увеличаване на теглото, студени ръце и крака, раздразнителност, разсеяност, депресия или тревога, безпричинен страх, чувство на непотребност, нощни кошмари, проблеми със съня, намалена продуктивност, агресивно общуване, твърде бърза реч, злоупотреба с наркотици и алкохол.

На стреса организмът реагира с отделянето на по-големи количества адреналин и кортизол. Кръвоносната система и нервните рецептори засилват дейността си.

Съществува опасност стресът да се превърне в хроничен и затова трябва да се вземат своевременни мерки още при първите прояви. Симптомите на стрес са много, но най-характерните са главоболие, високо кръвно налягане, сърцебиене, нередовен стомах, бързо намаляване и увеличаване на теглото, студени ръце и крака, раздразнителност, разсеяност, депресия или тревога, безпричинен страх, чувство на непотребност, нощни кошмари, проблеми със съня, намалена продуктивност, агресивно общуване, твърде бърза реч, злоупотреба с наркотици, алкохол, секс или хазартни игри.

Предлагаме ви седем лесни начина да намалите стреса и да се избавите от вредните последици:

1. Определете причината за вашето раздразнение
Когато почувствате поредния пристъп на неконтролируемо раздразнение, просто спрете за миг и поемете дълбоко въздух. Замислете се дали този проблем в действителност е толкова сериозен, колкото ви се струва в момента. Ако от решаването на проблема не зависи бъдещето ви, по-добре се освободете от негативните мисли и се радвайте на живота.

2. Направете си хормонални изследвания
Консултирайте се с лекар и си направете изследвания на хипофизата и надбъбречните жлези. По този начин ще установите дали здравословните ви проблеми са емоционални или са чисто физиологични.

3. Не злоупотребявайте с употребата на месо
Въпреки че няма неоспорими научни доказателства, според някои изследвания месото съдържа хормони на стреса, които въздействат на организма.

4. Физическата активност - бързо разрешаване на проблема
Ежедневната физическа активност и упражненията разтоварват психиката и дават възможност поне известно време да отклоним мислите и вниманието си от проблемите, които ни натоварват.

5. Медитирайте
Поне за 15 минути дневно се отпуснете колкото се може повече и се вгледайте във вътрешния си свят. Така може би ще пренаредите приоритетите и ще се окаже, че онова, което ви се е струвало най-важно, всъщност заслужава всички тези негативни емоции.

6. Разпределете времето
Планирайте свободното си време и работата си предварително и се старайте всичко да бъде по график. Стресът от неочакваното ще намалее, а и задълженията ще ви се сторят по-малко.

7. Вземете си домашен любимец

Ако си вземете домашен любимец, веднага ще усетите как напрежението ви намалява. Грижите за друго същество ще ви разсеят от ежедневните проблеми. Дълга разходка с кучето в парка или мъркането на пухкаво котенце ще се отразят благотворно на емоционалното ви състояние.

8. Четете книги
Четенето на книги е най-добрият начин за релаксиране и дори само шест минути могат да се окажат достатъчни за намаляване на нивото на стреса с повече от две трети, показва ново проучване.

Този метод работи по-добре и по-бързо спрямо другите методи за успокояване на опънати нерви като слушането на музика, разходката или пиенето на чаша чай на спокойствие, показва проучването. Психолозите смятат, че причината за това е, че човешкия мозък трябва да се концентрира върху четенето и въвличането в света на литературата намалява напрежението в мускулите и сърцето.

От www.puls.bg

Форми на обучение

Контакти

bgelea@gmail.com
+359 877 646 506
Viber: +359 877 646 506,
WhatsApp: +359 877 646 506
Skype: ctowisdom