Соларните колектори са съчетание от върхови технологии, висококачествени материали, малки размери и облекчено инсталиране. Това като цяло е довело до създаването на едни съвременни, надеждни и високоефективни соларни инсталации, идеалното решение за загряването на битовата гореща вода (БГВ) във вашият дом. Богатата гама модели и размери, различните комбинации и начини за инсталиране (вертикално, хоризонтално или под наклон), ви дават възможност да изберете необходимата за вашите потребности инсталация. Много често поради липсата на достатъчно информация, вие сте изправени пред дилемата каква инсталация да изберете - евтина или по-скъпа, с плоски или вакуумнотръбни колектори.

Най-важните характеристики са:

1. Видът на светлопропускливия слой – от това зависи колко слънчева светлина ще попадне върху абсорбиращата повърхност. При някои производители този показател достига 82% 

2. Видът на покритието на абсорбиращата повърхност. Най-добри абсорбатори са специалните титаниеви кристали, така нареченото селективно покритие.

3. Топлоизолацията на колектора - това е най-съществената разлика при различните типове колектори и производители. От степента на топлоизолацията на колекторите зависи какво количество абсорбирана енергия ще достигне до консуматора и какво ще се загуби отново в околната среда.

4. Качеството на материалите, изработката и вида на конструкцията - от това зависи срокът за експлоатация (животът) на соларната инсталация. Някои производители са достигнали до 20 год. Тези четири основни конструктивни характеристики определят до голяма степен ефективността на една соларна инсталация. Те също имат и пряка връзка със стойността на инсталацията и много често на практика се стига до това, че колкото е цената на една инсталация, толкова количество енергия тя спестява за даден период. Например инсталация за 1000 лв. ще ви спести за 5 години около 1000 лв., а инсталация за 5000 лв. - около 5000 лв. Единствената разлика е в това, че по-скъпите инсталации са изработени от висококачествени материали и са конструирани така, че да работят безаварийно около 15 до 20 години. Нещо, което не може да се гарантира при по-евтините модели.

Основните типове са:

Плосък колектор със специално соларно стъкло и селективно покритие. Специалната му, херметично уплътнена конструкция не позволява проникването на влага в колектора, която да доведе до разрушаването му. Директно-проточен соларен колектор с вакуумирани тръби.

Благодарение на дълбокия вакуум, който е добър топлоизолатор, загубите от изстиване на течността в колектора са сериозно намалени и респективно е увеличено количеството трансформирана слънчева енергия. Коефициентът на полезно действие на обед, когато е най-силна слънчевата радиация и загубите са най-големи, достига до 56%. Конструкцията им позволява инсталиране вертикално върху фасади или хоризонтално - върху козирки или плоски покриви.

Соларен колектор с вакуумирани термо тръби.

Най-технологичният соларен колектор. Работи на принципа на нискотепературното изпарение. Могат да работят целогодишно, дори и при минус 15°С, достатъчно е да има слънцегреене. Коефициентът на полезно действие достига до 80%. Тези колектори могат да се използват да подпомагат отоплението през преходните периоди.

Форми на обучение

Контакти

bgelea@gmail.com
+359 877 646 506
Viber: +359 877 646 506,
WhatsApp: +359 877 646 506
Skype: ctowisdom