Плодовете, чаят и медът преборват умората и алергиите през пролетта, каза в интервю за БТА диетологът д-р Людмила Емилова.

Според нея правилният хранителен режим може да помогне на всеки да пребори умората, болестите, а и килограмите през пролетта. Д-р Людмила Емилова е родена във Варна през 1943 г.

Завършва Медицинския институт, като по-късно придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. През май 1993 година открива своя клиника, работеща по методите на природонаучната медицина.

- Д-р Емилова, през пролетта много хора се оплакват от непривична умора и отпадналост. Има ли вариант това състояние да бъде преодоляно чрез хранителния режим?

- Сигурният и утвърден от многовековна традиция начин за справяне със сезонните неразположения начин са постите. Българинът е бил здрав и работоспособен, точно защото се е придържал към правилен начин на хранене. Често чувам, че постенето е непосилно и налага сурови ограничения. А че това не е така, се доказва от мненията на хиляди мои пациенти, които прочистват организма си, приемат за себе си и своите близки системата на природосъобразно хранене. За да сме здрави, е достатъчно да правим поне два пъти годишно продължителен курс на плодове, чай и мед под наблюдението на опитен лекар и да се храним с постни ястия, свежи салати и плодове.

- Как да изчистим токсините, натрупани в организма ни през зимата, когато се яде повече месо, а плодовете са ограничени?

- Съветът ми е независимо от сезона да не се допускат излишества, които могат да причинят увреждания, а и още от най-ранна възраст да се започва с примера на семейството по отношение на храненето и навиците. Не случайно православният календар определя цикличността на постите съобразно четирите годишни времена. Приемането на лека храна, богата на витамини, фибри и микроелементи гарантира силата и бодростта на организма. А световният опит при лечението с глад доказва, че лечебният ефект настъпва след седмия ден. Преодоляват се неразположенията и човек се адаптира към естествения ритъм, определен от природата.

- Какво трябва да бъде менюто на децата през пролетта?

- Доволна съм, че в последните години все повече майки кърмят децата си. Когато преди 15 години обяснявах, че това е гаранция за здраво и умно поколение, много хора се подиграваха със "старомодността" ми. За жалост заради липсата на кърма много деца заболяха от диабет, тежки алергии и др. Но се множат и родителите, които искат да отглеждат здрави малчугани, дори се обръщат към екипа ми за съставяне на подходящи менюта и рецепти. При малките ефектът от природосъобразното хранене и плодово-чаеният разтоварителен режим дават изключително бърз ефект. Добре е да се дават ядки или сладкиши, измайсторени от плодове, смлени ядки и мед. Салатата да се поръсва с покълнали семена и задължително да има сокове от прясно изцедени плодове и зеленчуци. Киселото мляко може да се кваси в дома, за да съдържа незаменимия Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилос.

- Опасно ли е в момента да се консумират ранните зеленчуци, тъй като има твърдения, че в тях има високо съдържание на нитрати? Вие какви плодове и зеленчуци препоръчвате?

- Добре е да се консумират местни плодове и зеленчуци според сезона. Българската природа е уникална и в никакъв случай не бива да се допусне богатствата й да се унищожат заради безотговорни опити с генно модифицирани организми. А по отношение на нитратите и други вредни химически вещества, има начин да ги избегнем, като си набавяме чисти продукти, отгледани при гарантирано безвредни условия. Коприва и лапад от село, зелен лук, чесън, магданоз и много други зеленолистни задължително трябва да са на трапезата ни, защото е доказано, че хората, които ги консумират, са по-здрави и устойчиви. Многообразието е неограничено, бих дала пример с прясно изцеден сок от гулия (земна ябълка) и целина. Заедно с ряпата те са незаслужено пренебрегвани, а имат ценни съставки.

- През пролетта се обострят хроничните състояния и алергиите. В това отношение хранителният режим има ли значение?

- Хроничните заболявания имат своята цикличност, но както вече подчертах, е по-добре да не допускаме болестите, да ги държим далеч от себе си чрез правилен начин на живот и хранене. Опитът ми с над 38 000 пациенти, систематизиран през годините, показва, че отлично се повлияват високото кръвно, диабет тип 2, мигрена, алергии, омазняване на черния дроб и много други. Добре е преди сезона на полените и изостряне на алергиите да не се приемат мляко и млечни произведения, които засилват проявите и оплакванията и организмът да се е разтоварил. Така се намаляват проявите на бронхиална астма, сенната хрема и други.

- Много хора през пролетта започват различни диети, за да свалят натрупаните килограми през зимата. Как всъщност е най-добре да се процедира в такива случаи?

- Наистина градският човек е натоварен и вечно забързан и заради тоновете информация, често поднесена некоректно, е готов да се подложи на всякаква диета заради добра фигура. Но разтоварителният плодово-чаен режим не е диета, а трайно лечение и начин на живот. Притеснява ме фактът, че зачестяват случаите на млади жени с увредени бъбреци и други поражения след спазаване на прословути диети с повишен прием на белтъчини. Нещо повече, когато след още пет или десет години получат още по-сериозни заболявания, може би точно тази "мода" ще е отминала, но последиците ще ги платят хиляди хора. Съветът ми е винаги до обед да се приемат само пресни плодове или сокове от тях, да се пие билков чай с лимон и мед, а основното ястие да е постно, задължително с голяма салата, подправена само с лимон и зехтин. Така не само се стопяват няколко килограма, а остава трайно чувство за лекота и пролетна емоция.

- Безопасни ли са и доколко имат ефект хранителните добавки, чайове и лекарства, широко рекламирани за свалянето на килограми?

- За жалост у нас все още липсва национална стратегия за опазване на здравето и възпитаване на полезни навици. Предписанията за кухните в детски и болнични заведения са отпреди половин век и с нищо не допринасят за правилното хранене. Пицата и чипсът станаха част от всекидневното меню на малките, за това не е чудно, че с такава сила навлизат неконтролирани хранителни добавки и широко рекламирани "чудеса". Но всеки сам избира на какво да се довери и сам определя отговорността за здравето си. И ако има възможност, е добре да поиска информация дали производителите на предлаганите продукти ги дават и на децата си. 

От http:// actualno.com/

Форми на обучение

Контакти

bgelea@gmail.com
+359 877 646 506
Viber: +359 877 646 506,
WhatsApp: +359 877 646 506
Skype: ctowisdom